
Wśród najbardziej popularnych odmian sportu, który wiąże się z niebywałym wysiłkiem zarówno psychicznym, jak i fizycznym, a także restrykcyjnymi zasadami dotyczącymi sposobu żywienia – znalazła się między innymi kulturystyka. Należy podkreślić, że zawodnik, wyróżnia w ciągu roku dwa okresy: sezon i czas poza sezonem. Co więcej, jeśli dopiero zaczynamy przygodę z kulturystyką – podstawową i fundamentalną zasadą jest nabycie odpowiedniej wiedzy oraz świadomości własnego ciała, własnego organizmu.
Początki nie są łatwe, wymagają przede wszystkim samodyscypliny, systematyczności oraz skupienia. Bardzo ważna w przypadku kulturysty jest dieta, sposób w jaki się odżywia bowiem, może istotnie zaważyć na osiąganych wynikach oraz kondycji fizycznej i równowadze wewnętrznej organizmu.
Jak powinien żywić się początkujący kulturysta?
Wiadomo, że w tym przypadku personalnie skonstruowana dieta, będzie miała na celu wzrost tkanki oraz masy mięśniowej (czyli poprawę efektywności treningu i szybsze osiągnięcie tzw.: pompy). Powinna zawierać ona przede wszystkim białko, które stanowi podstawę zdrowych, silnych kości oraz odżywionych mięśni. To za jego przyczyną następuje proces wytworzenia oraz rozbudowy mięśnia, co więcej jest ono niezbędne w przypadku konieczności naprawy uszkodzonych tkanek mięśniowych oraz wypełnienia szczelin międzytkankowych. Do grupy białek zaliczamy białka zwierzęce i roślinne, czyli: drób, ryby, wołowina, jaja, chudy twaróg, mleko oraz inne przetwory typowo mleczne. Ilość spożywanego dziennie białka powinna wynosić od 2-3g na każdy kilogram masy ciała.
Kolejnym ważnym składnikiem diety są węglowodany, które stanowią główne źródło energii. Dostarczają one siły, która jest niezbędna podczas każdego treningu i zmniejszają uczucie potreningowego zmęczenia. Możemy wyróżnić węglowodany proste, czyli: owoce oraz cukry, a także złożone. Węglowodany proste powodują znaczny, natychmiastowy i dość krótkotrwały wzrost energii oraz uzupełniają niedobory glikogenu, które są konsekwencją wysiłku fizycznego. Węglowodany złożone z kolei, są producentami energii systematycznej, dostarczanej w sposób długotrwały, zaliczamy do nich: kasze, ziemniaki, ryż, płatki owsiane, makarony, warzywa, czy pełnoziarniste pieczywo. Główne zapotrzebowanie na węglowodany jest w porze śniadaniowej oraz przed i po treningu, kiedy organizm potrzebuje uzupełnienia wszystkich niedoborów, bądź po prostu zaopatrzenia w dodatkowe źródła energii, aby móc funkcjonować.
Następne w kolejności są tłuszcze, które także stanowią spory zapas energetyczny i są ważne podczas redukcji tkanki tłuszczowej, przy jednoczesnym budowaniu masy mięśniowej. Oczywiście nie mówimy o tłuszczach zawartych w daniach typu Fast food, tylko o zdrowych, pełnowartościowych tłuszczach, których źródłami są: olej kokosowy, masło kokosowe, oliwa z oliwek, awokado, tran, orzechy, pestki.
Najważniejszym elementem w odżywianiu początkującego kulturysty jest zdecydowanie woda, o niej nie należy, a wręcz nie wolno zapominać, bowiem jest ona podstawowym budulcem i składnikiem naszego organizmu. Mięśnie składają się z wody aż w 70%! Poza tym, że woda odpowiednio nawilża i odżywia organizm, to w dodatku transportuje niezbędne składniki odżywcze i oczyszcza go z toksyn.
Jak warto jadać?
Pytanie z pozoru wydaje się banalne - przecież każdy z nas potrafi samodzielnie spożywać posiłki i to od najmłodszych lat, nie ma w tym nic skomplikowanego. Okazuje się jednak, że sposób w jaki jemy (przeżuwamy) pokarm, istotnie wpływa na proces, czas i jakość jego trawienia. Dlatego należy jeść powoli – pośpiech jest stanowczo odradzany, ponadto warto spożywać mniejsze posiłki, w częstszych odstępach czasowych (5-6 posiłków w ciągu dnia). W przypadku początkujących kulturystów, słowo ,,małe” oznacza zupełnie inne proporcje, niż w przypadku osób odchudzających się. Posiłki powinny być sycące i odżywcze, ich porcja nie może być zbyt uboga, ponieważ tkanka mięśniowa nie będzie miała budulca do swojego tworzenia.
Dziekujemy za wyslanie wiadomosci
wystapil blad - sprobuj ponownie